Twaalf Oscarnominaties voor ‘The Power of The Dog’

Filmprijzen Regisseur Jane Campion maakt met haar western de meeste kans op een Oscar op 27 maart. Maar ook klimaatsatire ‘Don’t look Up’ werd genomineerd.

Benedict Cumberbatch als Phil Burbank in Jane Campions film 'The Power of The Dog’, te zien op Netflix.
Benedict Cumberbatch als Phil Burbank in Jane Campions film ‘The Power of The Dog’, te zien op Netflix.

Foto Kirsty Griffin/Netflix

Jane Campions western The Power of The Dog over sadistisch machogedrag op een ranch in de bergen van Montana, heeft zoals verwacht dit jaar de meeste Oscarnominaties binnengesleept. De film kreeg twaalf nominaties, onder meer in de belangrijke categorieën Beste film, Beste regie en Beste cinematografie. Campion is de eerste vrouw die tweemaal is genomineerd voor Beste Regie bij ’s werelds belangrijkste filmprijzen; in 1994 maakte ze ook kans op het beeldje voor haar film The Piano. Ze won dat jaar alleen de Oscar voor Beste originele scenario.

Sciencefiction-epos Dune is dit jaar genomineerd voor tien Oscars, maar maakt in tegenstelling tot The Power of The Dog geen kans op beeldjes voor regie of acteerwerk. Belfast, de autobiografische film van Kenneth Branagh over een jongetje dat opgroeit tijdens The Troubles in Noord-Ierland in de late jaren zestig, en West Side Story, Steven Spielbergs remake van de klassieke musical, harkten ieder zeven nominaties binnen.

Rouwende regisseur

Dit jaar stond door een wijziging in het reglement vast dat er tien genomineerden zouden zijn in de categorie Beste film. Er zijn daardoor niet alleen vrij voorspelbare kanshebbers op het meest begeerde beeldje zoals de bovengenoemde films of Paul Thomas Andersons veelgeprezen nostalgische komedie Licorice Pizza (3 nominaties). Ook de populaire en veelbesproken klimaatsatire Don’t Look Up (4 nominaties) maakt een kans. Of de Japanse Murakami-bewerking Drive My Car van Ryûsuke Hamaguchi (4 nominaties). Dit drama over een rouwende toneelregisseur en zijn chauffeur, is zowel genomineerd voor Beste niet-Engelstalige film als voor Beste film, net als recente winnaars Roma in 2019 en Parasite in 2020.

Diverser en internationaler

The Academy, de organisatie achter de Academy Awards of Oscars, breidde de afgelopen jaren haar ledenbestand significant uit en maakte het diverser en internationaler. Mogelijk is dat de reden dat een niet-Engelstalige film als Drive My Car tegenwoordig gemakkelijker in meerdere categorieën wordt genomineerd. De Noorse tragikomedie The Worst Person in The World kreeg niet alleen een nominatie voor Beste niet-Engelstalige film, maar ook voor Beste originele scenario.


Lees ook dit interview met de makers van ‘The Worst Person in The World’: Kunnen twee kerels de vrouwelijke psyche wel doorgronden?

De Deense geanimeerde documentaire Flee over een minderjarige jongen die vlucht uit Afghanistan werd genomineerd voor Beste internationale film, Beste animatiefilm en Beste documentaire.

In de categorieën Beste acteur en Beste actrice werden dit jaar telkens vijf kandidaten genomineerd. Benedict Cumberbatch maakt kans op het beeldje voor Beste acteur dankzij zijn rol van cowboy die zijn omgeving terroriseert in The Power of The Dog.

Zijn belangrijkste concurrent lijkt momenteel Will Smith die de vader van tenniskampioenen Venus en Serena Williams speelt in King Richard. Andere genomineerden zijn Javier Bardem (Being the Ricardos), Andrew Garfield (Tick, Tick … Boom!) en Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth).

Lady Gaga ontbreekt

In de categorie Beste actrice was de grootste verrassing het ontbreken van Lady Gaga. Zij werd niet genomineerd voor haar rol in House of Gucci in tegenstelling tot Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), Olivia Colman (The Lost Daughter), Penélope Cruz (Parallel Mothers), Nicole Kidman (Being the Ricardos) en Kristen Stewart (Spencer).

De Oscars worden dit jaar op zondag 27 maart uitgereikt.

Lees verder…….