Onderzoek: werden Netanyahu’s naasten afgeluisterd?

Pegasus-software Israël reageert geschokt op beschuldigingen dat Netanyahu’s zoon en naaste medewerkers door de politie werden afgeluisterd.

De Israëlische oppositieleider Benajmin Netanyahu tijdens een toespraak in het Israëlische parlement.
De Israëlische oppositieleider Benajmin Netanyahu tijdens een toespraak in het Israëlische parlement.

Foto Ammar Awad/Reuters

De omstreden Pegasus-technologie van het Israëlische bedrijf NSO, waarmee telefoons ongemerkt kunnen worden leeggehaald en die tot voor kort gretig aftrek vond in de wereld, zorgt inmiddels ook in Israël zelf voor grote politieke onrust.

De regering van premier Naftali Bennett zag zich maandag genoopt een onafhankelijk onderzoek aan te kondigen naar de vraag of de Israëlische politie met Pegasus-technologie de telefoons van tientallen Israëliërs heeft bespioneerd zonder dat deze ook maar van enig misdrijf werden verdacht. Bennett noemde berichten van deze strekking „zeer ernstig, als ze waar zijn”. De hacks van de telefoons zouden tussen 2015 en 2018 hebben plaatsgehad.

Volgens de Israëlische zakenkrant Calcalist, die met deze primeur kwam op grond van anonieme bronnen, gaat het bij de bespioneerden onder meer om de zoon van Likud-leider Benjamin Netanyahu, Avner, en naaste medewerkers van de oud-premier. Ook betreft het Shlomo Filber, een belangrijke getuige in een van de corruptieprocessen tegen ex-premier Netanyahu. Juist deze dinsdag zou Fliber voor de rechtbank moeten getuigen. De rechtbank willigde een verzoek van Netanyahu’s advocaten om uitstel naar aanleiding van de publicatie maandag in.

‘Donkere dag voor de democratie’

Netanyahu, wiens regering ironisch genoeg zelf toestemming gaf voor de aanschaf door de politie van de Pegasus-technologie, heeft vaak betoogd dat justitie hem tijdens zijn proces niet fair heeft behandeld. De jongste onthullingen lijken hem daarin gelijk te geven. Tegenover het parlement sprak Netanyahu, die thans oppositieleider is, van „een donkere dag voor de Israëlische democratie”.

Zelfs tegenstanders van Netanyahu reageerden verontwaardigd op de onthullingen van Calcalist. Verschillende analisten waarschuwden dat dit het toch al niet grote vertrouwen van de Israëlische burger in de politiek nog verder zal ondermijnen.

President Isaac Herzog toonde zich eveneens bezorgd: „We moeten onze democratie niet verliezen. We moeten onze politie niet verliezen. En we moeten zeker niet het publieke vertrouwen verliezen in hen. Dit vereist een diepgaand en grondig onderzoek”.

Naast mensen uit de kring van Netanyahu zouden ook hoge ambtenaren, zakenlieden, activisten (onder meer voor meer rechten voor invaliden) en kolonisten zijn bespioneerd.

De Israëlische minister van Openbare Veiligheid Omer Barlev kondigde aan dat het onderzoek naar de afluisterpraktijken onder leiding zal staan van een voormalige rechter. Politiecommissaris Roni Alsheikh, op wiens gezag de telefoons zouden zijn gehackt, weigerde maandag commentaar te geven op de beschuldigingen van Calcalist.

De NSO-technologie, waarmee zelfs microfoons en camera’s van telefoons op afstand ongemerkt kunnen worden ingeschakeld, is ook omstreden buiten Israël. Afgelopen zomer werd duidelijk dat de telefoons van tal van prominenten in allerlei landen mogelijk zijn afgeluisterd en leeggehaald met Pegasus-software. In de Verenigde Staten is NSO inmiddels op een zwarte lijst beland.


Lees ook: Surveillance-industrie Israël in schijnwerpers door Pegasus-schandaal

Lees verder…….