PostNL: boete van 2 miljoen voor te laat bezorgde post

Post In 2019 bezorgde PostNL 5,66 procent van de post die de volgende dag moest worden afgeleverd niet op tijd. Wettelijk mag dat bij maximaal 5 procent van de brievenbuspost.

Al sinds 2014 bezorgt PostNL steeds minder post op tijd.
Al sinds 2014 bezorgt PostNL steeds minder post op tijd.

Foto Hollandse Hoogte Venema Media/ANP

PostNL heeft een boete van 2 miljoen euro gekregen omdat het bedrijf in 2019 niet genoeg post op tijd heeft bezorgd. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag bekendgemaakt. De ACM houdt toezicht op de kwaliteit van de ‘universele postdienst’, die PostNL als enige in Nederland verzorgt.

Reguliere post die – van dinsdag tot en met zaterdag – binnen een dag moet worden bezorgd, kwam in 5,66 procent van de gevallen te laat. Dat komt neer op zo’n 90 miljoen poststukken. Volgens de wet mag maximaal 5 procent te laat zijn. In geheel 2019 bezorgde het bedrijf 1,7 miljard brieven en andere post, oftewel 6,8 miljoen stukken er dag.

Bij medische post en rouwkaarten, die ook op maandagen moeten worden bezorgd, was PostNL wel vaak genoeg op tijd.

PostNL heeft bezwaar aangetekend tegen de boete. Volgens het bedrijf was sprake van „overmacht”. Na de overname van concurrent Sandd in 2019 kreeg PostNL problemen in het netwerk van het overgenomen bedrijf. PostNL zegt dat het destijds de bezorging van een deel van de Sandd-post moest overnemen, omdat het Sandd-net niet meer in staat bleek grote hoeveelheden post te bezorgen. Vanwege „wettelijke restricties” bij de overname was PostNL onvoldoende op de hoogte van de operationele stand van zaken bij Sandd, aldus het concern.

In het jaarverslag over 2019 schreef PostNL de bezorgproblemen ook toe aan de krappe arbeidsmarkt. Daardoor zou het moeilijk zijn geweest in bepaalde delen van het land voldoende postbezorgers te vinden.

Dalende trend

De ACM wijst het aangevoerde argument van overmacht af. Volgens de toezichthouder is niet gebleken dat PostNL „adequaat op eventuele problemen bij Sandd heeft geanticipeerd”.

De ACM wijst er bovendien op dat al sinds 2014 sprake is van een dalende trend in het percentage op tijd bezorgde brievenbuspost. In 2019 kwam dat aandeel voor het eerst onder het wettelijk minimum. Omdat PostNL na de overname besloot grote hoeveelheden via Sandd verstuurde partijenpost via zijn eigen netwerk te verwerken, is in 2019 een te groot deel van de post te laat bezorgd, aldus de toezichthouder.

Ook in 2020 heeft PostNL de wettelijke norm voor tijdige postbezorging niet gehaald, meldde de ACM eind vorig jaar. Van de brievenpost met vijfdaagse bezorgplicht werd 94,3 procent op tijd bezorgd. De ACM tekende hierbij aan dat wél sprake was van overmacht, vanwege de coronapandemie. Zo was er een hoger ziekteverzuim en moest PostNL werken met anderhalve meter afstand.


Lees ook: Postfusie verboden? De staatssecretaris heeft een ruim mandaat

Obscuur artikel

Over de acquisitie van Sandd is het laatste woord nog niet gezegd. Op 10 maart behandelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de overname opnieuw. Inzet is de vraag in hoeverre toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) in 2019 goedkeuring had mogen geven aan de verwerving door PostNL. De ACM oordeelde destijds dat de combinatie te veel macht zou krijgen op de postmarkt. „Monopolies zijn bijna altijd slecht voor mensen en bedrijven”, stelde de toezichthouder.

Keijzer week echter af van het ACM-advies. Volgens haar zou de nationale postbezorging zijn ingestort als zij de overname had afgewezen. De staatssecretaris deed op verzoek van PostNL een beroep op een obscuur en nooit eerder gebruikt artikel in de Mededingingswet. Dit artikel stelt dat het kabinet een overname kan toestaan „als de voorgenomen concentratie noodzakelijk is vanwege gewichtige redenen van algemeen belang die zwaarder wegen dan te verwachten beperking van de mededinging”.

Lees verder…….