Voorzitter Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital opgepakt in Frankrijk

Gabay (52) is de CEO van de Duet Group, die Merit Capital twee jaar eerder heeft aangekocht. Hij is een week geleden opgepakt op de luchthaven van Toulon. Duitsland had zijn arrestatie met betrekking tot de Cum-Ex-aanklacht genoemd. Gabay zei dat hij de rechtbank moest helpen en werd op borgtocht vrijgelaten.

Zoals de rechtbank in Frankrijk aangeeft, vermoeden de Duitsers Gabay van afpersing die de Duitse staat voor 94 miljoen euro heeft geschaad. De realiteit zou dateren van 2009-2011, dus voordat Gabay in Belgiƫ Merit Capital overnam. Gabay ontkent zelf dat hij iets verkeerd heeft gedaan.

In een reactie zegt Merit Capital dat Gabay, als bestuurder en investeerder, "geen enkele operationele autoriteit binnen Merit Capital omvat". Bovendien dateert de realiteit van de Cum-Ex-verlegenheid al enige tijd voor het verkrijgen ervan en "heeft het geen invloed op het dagelijkse functioneren van de organisatie", benadrukt de organisatie. Het effect op de administratie "is dus niet aanwezig", klinkt het.

Zoals aangegeven in de business paper De Tijd, zet de Antwerpse organisatie stappen om een ​​nieuwe heftige periode tegemoet te gaan, twee jaar nadat ze in lijn met de Nationale Bank op zoek moest gaan naar een koper. Gabay had de wens om binnen drie jaar van 1,5 miljard tot meer dan 5 miljard euro aan middelen van klanten op te bouwen, aldus de krant.