77-jarige bewoner van "nazihuis" in Keerbergen krijgt 1 jaar cel en boete

Insignes, een bord met "The Eagle's Nest", in grote letters "SS": de plaats van de 77-jarige bejaarde in Keerbergen staat vol met eenduidige nazi-beelden. In zijn kinderkamer zijn er ook folders met tegen Semitische boodschappen en in zijn voorkamer had de man zojuist een Hitlergroet gegeven.

In februari van een jaar geleden begon het Leuvense examinatiekantoor met een juridisch onderzoek naar de man, na een gemopper van gelijkwaardige open deuren Unia. Het is ook niet de eerste keer dat er een bezwaar is ingediend tegen de man, een eerder gemopper uit 2014 was verontschuldigd omdat 'geen strafbare feiten konden worden aangetoond'.

Het aangestelde gezag in Leuven heeft de man nu veroordeeld voor het misbruiken van de wet van ongeldigverklaring en het oproepen tot minachting en wreedheid tegen de joodse volksgroep. In een breed en alom overwogen vonnis zag de rechtbank de twee beschuldigingen als aangetoond. 'De goedkeuring van de vernietiging is aangetoond door het strafrechtelijk onderzoek', zei de aangewezen autoriteit. 'Vanuit sociaal perspectief moeten we de procespartij stoppen.'