Slachtoffers van partnergeweld of kindermishandeling: waar kunnen zij nu terecht en hoe kunnen wij helpen?

'Blijf in uw huis' is het handelsmerk dat nu al een halve maand weergalmt. Helaas is het omgekeerde motto van toepassing op overlevenden van misbruik thuis. De twee oproepen zijn tegengesteld, maar de sociaal-klinische betekenis is momenteel duidelijk sterker. Het onderzoek op dat moment komt naar voren: hoe kunnen we ondanks alles overlevenden van medeplichtig misbruik of misbruik van jongeren helpen?

Isoleren. Het is onsmakelijk, af en toe verontrustend, maar niet gevaarlijk. In ieder geval niet voor het aanbod van de leeuw onder ons. Dit kan de situatie zijn voor overlevenden van agressief gedrag thuis, aangezien ze de komende weken een hoop veiligheidsbelemmeringen zullen zien verdwijnen.

Ontsnappen aan een twist of een pauze opbouwen door op pad te gaan naar een metgezel is lastig. Kleinkinderen kunnen om duidelijke redenen nooit meer naar grootouders gaan. Noodgroepen bellen nooit meer huisbezoeken. De sociale controle van scholen en sportclubs verdwijnt. En bovendien onopvallend bezoeken met maatschappelijk werkers kan niet in een relatie waar macht en controle voorop staan.