Koude lucht uit Rusland zorgt voor meer vorstdagen in maart dan in februari

De vorige avond stolde het op tal van plaatsen iets meer landinwaarts. Koude avonden zijn de komende dagen op meer plaatsen normaal ”, meldt Diana Woei van Weerplaza.

Met een oostenwind wordt er sinds afgelopen zaterdag droge en koude lucht uit Rusland gehaald. De temperatuur kan in het oosten van de natie dalen tot kort 5 in de nacht tot woensdag. Als het kwik onder de 5,4 graden zakt, worden de avonden zelfs kouder dan de winter ervoor! De kans dat dit zal gebeuren is zeer groot gezien de perfecte omstandigheden voor koude avonden: weinig wind en nevel.

"De vorige wintermaand februari was bijzonder delicaat en nat. De maandelijkse temperatuur is 7,2 graden terwijl 3,3 graden normaal is", zegt Woei. 'Vanwege het veranderlijke en winderige klimaat had februari in De Bilt slechts twee ijsdagen, tegen 13 gewone.' Er waren geen ijsdagen in februari (dagen waarop de temperatuur niet de hele dag het vriespunt overstijgt), tegen twee typische.

Als het klimaatcijfer uitvalt, heeft maart dit jaar zes ijsdagen, dus vier meer dan februari. Walk heeft regelmatig acht ijsdagen. In de lente is het ijs rond de avond heel regelmatig. IJs in de nacht is denkbaar tot en met de ijsheilige mensen, die half mei is.