De vijf boeken die het leven van viroloog Marc Van Ranst hebben veranderd

Sinds de opflakkering van de noodsituatie bij de kroon is viroloog Marc Van Ranst in alle opzichten overal aanwezig: melodieën over hem worden in ieder geval gemaakt bij deze dubieuze gelegenheden. Momenteel is er geen tijd voor inzage, levens moeten worden gespaard. Hoe het ook zij, we hebben ondanks alles deze vijf belangrijke boekentips van Van Ranst, die hij ons schonk toen crown nog maar een brouwersmerk was. Een gesprek over kinderdromen, een lab in de stormkelder en de Nobelprijs op jeugdige leeftijd.

Professor Marc Van Ranst (° 1965) heeft de laatste tijd beduidend minder doorgelezen dan voorheen. Na onze ontmoeting (bij kroonvrije gelegenheden) merkt hij op: "Tiens, het laatste boek dat ik heb uitgekozen, dateert uit de jaren tachtig, ik denk dat ondanks alles is vastgelopen, ik denk nu. Daar zal ik voor zorgen."

Hij stond voor een kettinggebruiker, tegenwoordig herhaast hij een ton of ervaart stukjes boeken. Vooral van oude duplicaten - eerste versies door Felix Timmermans, door Hugo Claus of oude boeken over microbiologie. 'Ik ben eigenlijk een neurotische autoriteit, ik koop boeken in wezen ook omdat ze mooi zijn.'