Raad met minister Geens levert niets op: staking in detentiefaciliteiten gaat door

Raad met minister Geens levert niets op: staking in detentiefaciliteiten gaat door

De raad tussen minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de werknemersgilden over de minste administraties in detentiecentra is vruchteloos geworden. De gilden van ACOD en ACV-arbeiders hebben dit verklaard. De werknemersorganisaties willen liever niet nadenken over de propositie van de geestelijke. "Vanaf nu en in de nabije toekomst volgen er elke vrijdag activiteiten", zegt Gino Hoppe van ACOD. Zoals aangegeven in een officiƫle verklaring van minister Geens, is dit een "extreme propositie".


Gevangenispersoneel kruist sinds afgelopen woensdag. De gilden van de arbeiders erkennen niet dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een verwaarloosbare hulp moet bieden in geval van stakingen in detentiecentra.

Begin vandaag heeft minister Geens een "extreme propositie" gedaan om de verenigingen hiermee in te stemmen. Hoe het ook zij, de gilden van de arbeiders waren het er niet mee eens: "Het had zeker geen betrekking op wat we voorstelden. We zijn opgezet om de wet uit te voeren, maar toch volgens de wet", zei Gino Hoppe van ACOD.

De basishulp impliceert dat een plan wordt uitgewerkt om te beslissen welk aantal personeelsleden in de gevangenis beschikbaar moeten zijn tijdens een staking. In een aankondiging zei minister Geens dat het zich zorgen zou maken over 54 procent van het gevangenispersoneel.

Er is een extra component toegevoegd aan de nieuwe suggestie die op tafel lag: een basisondergrens moet bepalen welk aantal faculteiten beschikbaar moeten zijn in functie van de behoeften van de gedetineerden. Het doel is om een ​​vork in elke gevangenis in te richten met personeel dat mogelijk die dag wordt benaderd om te werken. Het is een vork met een basis en het meest extreem met een onderscheid van 25 procent. Binnen dat bereik kan het bestuur de hoeveelheid vertegenwoordigers plaatsen die naar verwachting zullen werken ", zegt Geens.

"Er moet rekening mee worden gehouden dat op de primaire dag dicht bij de basis kan worden vermeld. Vanaf de tweede dag kan de directeur verschillende medewerkers eisen, rekening houdend met de basis en de limiet van de vork. Wanneer hij bijvoorbeeld concludeert dat 70 personeelsleden zijn vereist, maar er zijn slechts 60 personen klaar om te werken, op dat moment moet hij de senator vertellen dat 10 extra personeelsleden nodig zijn. "

"Die regeling is om plicht te verplaatsen naar de chef", zegt Gino Hoppe. Dat is de reden dat de verenigingen nu hebben gekozen om door te gaan met hun activiteiten. Vanaf nu en in de nabije toekomst zal elke vrijdag een 24-uurs staking in gevangenissen worden gehouden. Bovendien wordt elke week een extra dag gepickt om door te gaan met elke gevangenis.

De priester moet onderstrepen dat hij sinds het einde van 2017 een consistente uitwisseling en conferentie heeft met de gilden van de arbeiders over de presentatie van de basisadministraties, zoals vereist door de Raad van Europa. Hij moet het bovendien met rust laten en zich realiseren dat een staking consequent moet worden gezien als een definitief hotel en niet als een activiteit om de conferentie te starten.