Organisatieverandering herstelt drama naar Spaanse beker

In het geval dat de Spaanse voetbalcoördinatoren verlangden naar meer dramatisering toen ze ervoor kozen om de Copa del Rey aan te zetten, kregen ze ongetwijfeld wat ze nodig hadden voor deze week nadat Real Madrid een zeven-objectieve wervelkoeler verloor en Barcelona werd uitgeschakeld door een laatste broek staking.

Er kan echter ook een vleugje teleurstelling zijn in de nationale competitie, omdat ze zich over een door finale geschoren halve finale zonder Real, Barca en Atletico Madrid zonder precedent verdiepen.

Athletic Bilbao, die donderdag thuis met 1-0 van Barca versloeg, is de grootste groep die nog over is, gevolgd door Real Sociedad die Real Madrid met 4-3 versloeg. Granada is ook door in het spoor van het uitschakelen van houders van Valencia, naast tweedeklasser Mirandes.

Aangedreven door president Luis Rubiales, keurde de alliantie een jaar geleden wijzigingen in de Cup goed, waarbij tweebenige banden in elke ronde werden gescheiden, gescheiden van de halve finale.

De oude configuratie was scheef voor de grotere clubs, die spelers konden uitrusten voor een eerste etappe en rout slikken voordat ze hun sterren naderden om de gelijkspel te draaien in de aankomstwedstrijd.

Barca was bijvoorbeeld de afgelopen negen seizoenen bij de halve finale aangekomen en had de trofee in het nauw gedreven in het bereik van 2015 en 2018.

Er waren incidentele wonderen, vergelijkbaar met Real's exit van 2009 naar Alcorcon, het seizoen na het verlies van Real Union, maar deze toonden steeds zeldzamer aan.

Banden worden momenteel in één wedstrijd geregeld, wat emotionele scènes veroorzaakt, bijvoorbeeld, Culturele Leonesa op het derde niveau die 10 keer de overwinnaars Atletico en Mirandes uitschakelen en Celta Vigo, Sevilla en Villarreal dumpen.

In de laatste 32 moest Real Madrid transpireren voor een 3-1 overwinning op onlangs ingelijste Unionistas de Salamanca en Barcelona volgde kleine Ibiza voor het overgrote deel van hun wedstrijd voordat ze op de lange termijn met 2-1 won.

De nieuwe organisatie heeft ook het vertrouwen van vele fans in de meest gevestigde uitdaging van Spanje hersteld, waardoor het weer de verhoogde status kreeg die het vroeger waardeerde.
Barca en Real behandelden beiden hun topspelers in hun laatste kwartbanden tegen Athletic en Sociedad afzonderlijk en de San Mames- en Bernabeu-arena's waren volgepropt en trilden, waardoor de overwinning veel beter was voor de kampioenen.

"Deze uitkomst impliceert zo veel voor ons dat we een voetbalscène neerzetten voor een volledige Bernabeu-zwerm tegen een groep van deze kwaliteit. Je kunt je voorstellen hoe we ons voelen", zei Sociedad-mentor Imanol Alguacil na de 4-3 overwinning in Madrid.