Nederlandse letter-bomb dwangkruistocht richt zich op organisaties

De politie onderzoekt een reeks aanslagen met brievenbommen op organisaties in heel Nederland.
De afgelopen twee dagen zijn er vier letterbommen gevonden.

Het administratieve centrum van de ING-bank in Amsterdam was donderdag de meest recente plek.
De politie zegt dat de aanvallen tot nu toe allemaal dwangbrieven bevatten waarin om afbetaling in Bitcoin wordt gevraagd. "We moeten controleren of ze volledig geassocieerd zijn," vertelde een vertegenwoordiger aan de BBC.

De aanval op het kantoor van ING in de Bijlmer-zone in het zuidoosten van Amsterdam werd al die tijd onderzocht, maar tot nu toe is er niemand gewond geraakt in de aanvallen.

Een kantoormedewerker werd donderdag behandeld door hulpverleners voor rook naar binnen.
Sinds het begin van het jaar zijn er 11 aanvallen, waaronder brievenbommen, en de administratie heeft de meest recente afleveringen als stressvol afgeschilderd.

De afpersingskruistocht is als een uitbarsting van aanvallen op een Nederlandse winkelketen in 2015. Drie bommen werden geplant en een brievenbom werd door de post gestuurd dicht bij een opeenvolging van gecodeerde berichten die om afbetaling in het virtuele digitale geld Bitcoin vroegen.

Onvermijdelijk werd de man achter de aanvallen, Alex O, gekregen en kreeg hij 10 jaar gevangenisstraf.

De brievenbomstrijd begon in januari, met een reeks bundels die het logo van een Rotterdamse organisatie overbrengt met een zekere expertise die het assortiment van schuldenaren afbetaalt. De politie heeft erop gericht dat de organisatie, CIB, niet wordt geïdentificeerd met de aanvallen.
Briefbommen richten zich sindsdien op organisaties in heel Nederland, waaronder Rotterdam, Utrecht en Maastricht.

Hoe het ook zij, want ongeveer een maand later stopten de aanvallen op dat moment.
Twee bundels explodeerden op woensdag in de sorteerruimtes van twee bedrijven in Amsterdam en Kerkrade, ondanks het feit dat deze keer geen van beide het CIB-logo droeg.
De eerste was in ABN Amro, in het westen van de hoofdstad, toen een arbeider portretteerde dat hij een brief opende die begon te morren. Hij gooide het weg en het was geweldig, zei de politie.
De tweede ging ongeveer dertig minuten na het feit af in de sorteerkamer van een bedrijf dat kantoorartikelen in de zuidelijke stad Kerkrade voorzag.

De hoofdaanval op donderdagochtend was gericht op een organisatie voor begrotingsadministraties genaamd Unisys in Leusden in het middelpunt van de natie.

Niet alle doelstellingen waren geldgerelateerde overheidsbedrijven. Onderdak, inrichting van werkplekken, een tankstation, een autoverkoopcentrum en een thuisorganisatie zijn eveneens getroffen.

De gadget in Leusden ontplofte niet en de Nederlandse bomverwijderingseenheid beheerde de bundel, terwijl de daaropvolgende brievenbom op centraal commando van ING dat wel deed.
De politie zei dat ze op dit moment de ING-bom niet konden onderzoeken, maar alle anderen bevatten dwangbrieven om aflevering in het digitale geld Bitcoin.

Een vertegenwoordiger zei dat subtiliteiten van de letters niet open werden gemaakt, noch de nawerkingen van meetbare tests op de letters.
De politie zegt voorlopig alle situaties te onderzoeken.