Nederland zet 'goedkope' positie in voor de belangrijkste EU-uitgaventop

Nederland zal de volgende ronde van de EU beginnen met het voeren van besprekingen, begin deze week, met een sterke verantwoordelijkheid om te garanderen dat de uitgaven op 1% van het EU-bbp blijven, niet op 1,11% zoals de Europese Commissie voorstelt.

Voorzichtig zijn met het geld van de burgers en het moderniseren van het EU-uitgavenplan zijn de twee belangrijkste onderdelen van de Nederlandse manier om met de regelingen om te gaan, zei account serveer Wopke Hoekstra dinsdag toen hij in Brussel verscheen voor Ecofin-gesprekken.
 Nederland besteedt snel meer geld aan ontwikkeling, aan het zorgen voor de buitenwijken van de EU en aan maatregelen om de milieuverandering te verminderen, zei Hoekstra. 'Dit zijn normaal gesproken kwesties uit de 21ste eeuw', zei hij. 'Hoe het ook zij, we zijn bovendien van mening dat onze gezamenlijke boodschap voorzichtig moet zijn met het geld dat we van onze burgers krijgen. Dat geld is niet van ons. Het is geld dat onze bewoners hebben verdiend. Bovendien zijn er verschillende manieren waarop we dat geld opnieuw kunnen toewijzen aan de kwesties die we accepteren, aanzienlijk zijn. '

Maandag was de Nederlandse topman Rutte een van de vier Europese pioniers die een open brief in de Financial Times ondertekenden waarin werd opgeroepen tot evenwicht in de verwachte EU-conferenties over financiƫle planning. Momenteel is het VK, als een groot voorstander van de geldtoeslag, de EU heeft verlaten, is het tijd om 'ons jasje te snijden zoals aangegeven door onze stof', de brief, verspreid in de staten van de Financial Times.

'De capabele methodiek om zich nu te organiseren in het licht van een legitieme zorg voor onze burgers.' Nagesynchroniseerd de 'parsimonious four', Rutte, de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, de Deense uitvoerende macht Mette Frederiksen en de Zweedse Stefan Lofven stellen dat 'zuinig zijn' niet betekent dat we minder toegewijd zijn aan de EU dan die deelstaten die strijden voor een uitgebreid bestedingsplan.

'De vier landen verklaren dat hun bestedingsverplichting' stabiel moet blijven, gezien zwelling en monetaire ontwikkeling '.